C1E SINIFI EHLİYET ALMAK İÇİN ŞARTLAR NELER?

C1E sınıfı ehliyet; C1 sınıfı sürücü belgesi ile kullanılmasına imkan verilen araçlara takılan ve yük ağırlığı olarak minimum 750 kg olan römorkları kapsamaktadır.

 0  57
C1E SINIFI EHLİYET ALMAK İÇİN ŞARTLAR NELER?

C1E sınıfı ehliyet; C1 sınıfı sürücü belgesi ile kullanılmasına imkan verilen araçlara takılan ve yük ağırlığı olarak minimum 750 kg olan römorkları kapsamaktadır. Yarı römorklarda ise katar ağırlığı 12 bin kilogramı aşmayan bileşik araçlar olması gerekmektedir.

B sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilen araçlara takılan yükte minimum 3500 kg olan römorklar ve yarı römorklarla katar ağırlığı 12 bin kg’ı geçmeyen birleşik araçları kullanmaya izin verir. Sonuç olarak C1E sınıfı ehliyet pek çok ehliyet çeşidini kapsamaktadır. Bu nedenle özel bir sürücü belgesi türü olarak yer alır.

C1E sürücü belgesi için bazı özel koşullar öne sürülmüştür. En önemlisi ise deneyim sahibi olmaktır. Dolayısıyla öncesinde C1 sınıfı ehliyete sahip olmak şart koşulmuştur.

Yoksa C1E sınıfı ehliyet almak mümkün olmayacaktır. Ek olarak kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekir. Geçerlilik süresi ise C1E sınıf ehliyet için bir diğer özel kuraldır. Bu anlamda ehliyetin geçerlilik süresi 5 yıl olmaktadır.

C1E Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

C1E sınıfına ait ehliyet türünde geniş kapsamlı bir sistem mevcuttur. Dolayısıyla C1E sınıfı sürücü belgesine sahip bireyler aynı zamanda B, BE, B1, C1 F ve M sınıfındaki ehliyetlerin yetkin olduğu araçları da kullanabilmektedir. Bu bağlamda aşağıdaki araçları kullanma konusunda yetkileri vardır.

Traktör
3500 ile 7500 kg arasında ağırlığı olan kamyonet ve çekicilere takılan, yük ağırlığı ise minimum 750 kg olan römorklar ya da yarı römorklar
Otomobil
En fazla 400 kg ağırlığı olan, motor gücü ise maksimum 15 kW olan dört tekerli motorlar
Motor bisiklet

C1E Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

Eğer C1E sınıfından bir ehliyet sahibi olmak istiyorsanız bazı belgeleri sunmanız gerekmektedir. Bu evraklar C1E sınıfı ehliyet başvurusunda lazım olacaktır. Aşağıdaki gibi sıralanmıştır.

Adli sicil temiz kaydı
Kan grubu bilgisinin yer aldığı kart
Nüfus cüzdanı fotokopisi
2 tane biyometrik fotoğraf (son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalı)
“Sürücü olur” adlı sağlık raporu
Öğrenim durumunu belgeleyen resmi kağıt

C1 sınıfı sürücü belgesi sahibi olmak
Mevcut ehliyetin süresi bir şekilde geri alınmış olmaması
18 yaşını bitirmiş olmak
Eğitim seviyesinin en az ilkokul mezunu şeklinde olması
Resmi ehliyet sınavlarını geçebilmek
Ehliyet sahibi olmaya engel bir sağlık sorununun olmaması

Yukarıda yer alan koşulları sağlamayan kişiler C1E sınıfı sürücü belgesi almaya hak kazanamayacaktır. Bu nedenle gerekli tüm şartların karşılanması gerekir.

C1E SINIFI EHLİYET FİYATLARI

Sürücü kursu: 2.900 TL
Teorik ders saat ücreti: 50 TL
Ders ücreti: 1.700 TL
Direksiyon ders saat ücreti: 335 TL
Ders ücreti: 5,360 TL

C1E SINIFI EHLİYET HARÇ FİYATLARI

Harç Ücreti: 2.489,90 TL
Değerli Kağıt Bedeli: 624 TL
Vakıf Payı: 145 TL
Toplam: 3.258,9 TL

EHLİYET SINAVI GİRİŞ ÜCRETLERİ

Ehliyet harçları devlete, ehliyet sınavı ücreti ise MEB’e ödeniyor.

İlk defa ehliyet alanlar için Teorik Sınav Giriş Ücreti: 120 TL
Direksiyon Sınav Giriş Ücreti: 160 TL
Ehliyet yükseltmek için Direksiyon Sınav Ücreti: 160 TL

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

ehliyet Ehliyet ile ilgili tüm bilgileri en doğru, en detaylı ve göz alıcı şekilde sizlere sunmak. Ehliyet ve araç sürüş ile ilgili merak ettiğiniz her sonun cevabını ehliyet.info üzerinden verebilmek ve bu alanda tüm isteklerinizi karşılayabilmek için ekip arkadaşlarımız ile birlikte sürekli güncel verileri sizlere sunuyoruz.