D1 SINIFI EHLİYET ALMAK İÇİN ŞARTLAR NELER?
Minibüs kullanmak isteyen kişilerin alması gereken ehliyet türü D1 sınıfı ehliyettir.
D1 sınıfı ehliyet sahipleri; otomobil, kamyonet, traktör ve motosiklet gibi diğer araçları da kullanmaya imkan sunuyor.
D1 sınıfı ehliyetin minibüs kullanmak için gerekli olan ehliyet türü olduğunu söyledik. Minibüsler normal otomobillere göre daha zor idare edildiği için bu ehliyet türüne bazı özel şartlar bağlanmıştır.
D1 sınıfı ehliyet öncelikli olarak tecrübe şartı bulunduruyor. Yani D1 sınıfı ehliyet almadan önce kişinin mutlaka B sınıfı ehliyete sahip olması gerekiyor. Bir diğer şart ise, D1 sınıfı ehliyet alabilmek için kişinin 21 yaşını doldurmuş olması zorunluluğu da arananlar arasındadır. 2016 yılına kadar bulunmayan D1 sınıfı ehliyet, 2016 yılı itibariyle uygulanmaya başlandı.
Daha önce böyle bir ehliyet sınıfı bulunmuyordu. Eski yıllarda B sınıfı ehliyet alan kişiler direkt olarak minibüs sürebiliyordu. Ancak yapılan değişiklikler ile birlikte artık ilk defa ehliyet alacaklar direkt olarak minibüs süremeyecek.
D1 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır ?
D1 sınıfı ehliyet ile kullanılabilecek araçlar aslında oldukça sınırlı sayıda. Bu araçlar aynı zamanda B, B1, F ve M sınıfı ehliyet ile de kullanılabilen araçlardır. D1 sınıfı ehliyet sahibi ancak şu araçları kullanabilir;
Minibüs (D)
Otomobil (B)
Kamyonet (B)
Traktör (F)
Motosiklet
Minibüs Nedir?
Minibüsler, 3.5 – 4 metrelik kapalı aracın içine koltuklar yerleştirilerek yolcu taşımacılığında kullanılan hafif ticari araçlara denmektedir.
Yolcu sayısı dahil minimum koltuk sayısı 10 veya sürücü dahil maksimum koltuk sayısı 17 olan taşıtları ifade eden araç türüdür.
Bu araçlar, otomobilden daha çok yolcu taşımak amacı ile kullanılır. Koltuk sayısı en fazla 9 olan araçlara ise otomobil denmektedir. Otobüsler ise yolcu sayısı dahil minimum koltuk sayısı 18 olan taşıtları ifade etmektedir.
D1 Sınıfı Ehliyet İçin Kaç Yaşında Olmak Gerekiyor ?
Normal bir otomobil kullanmak isteyen kişi B sınıfı ehliyet alıyor. B sınıfı ehliyette 18 yaşını doldurmuş olmak yeterli oluyor. Ancak D1 sınıfı ehliyet ile ilgili özel düzenlemeler bulunuyor. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen kimseler için geçerli değildir. D1 sınıfı için ehliyet yaş sınırı 21’dir. Yani minibüs kullanmak istiyor ve dolayısıyla D1 sınıfı ehliyet almak istiyorsanız 21 yaşınızı doldurmuş olmanız gerekmektedir.
D1 sınıfı ehliyet türünün geçerlilik süresi ise 5 yıldır.
D1 Sınıfı Ehliyet İçin Gereken Evraklar Nelerdir ?
D1 sınıfı ehliyet almak için öncelikle her ehliyet türünde olduğu gibi: İlk olarak sürücü kursuna D1 sınıfı ehliyet için başvurup sizden istenilen belgeleri getirerek kayıt olmanız gerekir. Daha sonra ise teorik sınava girmeniz gerekmektedir. Sınavda başarılı olmanız durumunda direksiyon sınavına girmeye hak kazanmış olacaksınız. Eğer direksiyon sınavında da başarılı olursanız sürücü kursunuz dosyalarınızı hazırlanmaya koyar. Son olarak ehliyet ücreti ile beraber kart ücretini de yatırdığınızda ehliyetinize ulaşmış olacaksınız.
D1 sınıfı ehliyet almak için bazı evrakları hazırlamak gerekmektedir. Bu evrakları sizler için listeledik.
Nüfus cüzdanı fotokopisi,
“Sürücü olur” isimli sağlık raporu,
Son 6 ay içerisinde çekilmiş olan biyometrik fotoğraf (kurs yetkililerinin istediği adette)
Adli sicil kaydı,
Kan grubu kartı,
Öğrenim durumunu gösteren belge.
D1 Sınıfı Ehliyet Şartları Nelerdir ?
Her ehliyet türünde olduğu gibi D1 sınıfı ehliyet almak için de bazı şartları taşımak gerekmektedir. Ehliyet almak isteyen kişinin bu şartların tamamına sahip olması ise zorunludur.
D1 sınıfı ehliyet şartlarını aşağıda listeledik:
21 yaşını doldurmuş olmak,
B sınıfı ehliyete sahip olmak,
En az ilkokul mezunu olmak,
Gerekli ehliyet sınavlarını başarı ile tamamlamak,
Sürücü belgesinin süresiz olarak geri alınmamış olması,
Ehliyet almaya engel bir sağlık sorununa sahip olmamak.
D1 SINIFI EHLİYET FİYATLARI
Sürücü kursu: 2.900 TL
Teorik ders saat ücreti: 50 TL
Ders ücreti: 1.700 TL
Direksiyon ders saat ücreti: 335 TL
Ders ücreti: 5,360 TL
D1 SINIFI EHLİYET HARÇ FİYATLARI
Harç Ücreti: 4.154,70 TL
Değerli Kağıt Bedeli: 624 TL
Vakıf Payı: 145 TL
Toplam: 4.923,70 TL
EHLİYET SINAVI GİRİŞ ÜCRETLERİ
Ehliyet harçları devlete, ehliyet sınavı ücreti ise MEB’e ödeniyor.
İlk defa ehliyet alanlar için Teorik Sınav Giriş Ücreti: 120 TL
Direksiyon Sınav Giriş Ücreti: 160 TL
Ehliyet yükseltmek için Direksiyon Sınav Ücreti: 160 TL
Tepkiniz Nedir?