DİREKSİYON SINAVINDA DİKKAT ETMENİZ GEREKEN KONULAR NELER

Ehliyet kursunu tamamladınız ve sınavdan 70 üzerinde not aldınız şimdi sıra direksiyon sınavında. haydi başlayalım.

 0  195
DİREKSİYON SINAVINDA DİKKAT ETMENİZ GEREKEN KONULAR NELER

Ehliyet kursuna kayıt yaptıran ve sonrasında sürücü kursu sınavından 70 ve üzerinde puan alan adaylar Direksiyon sınavı esnasında kafasındaki sorular hep direksiyon sınavı nasıl yapılacak, başarılı olmak için ne yapmam gerekiyor. 

Unutmayın direksiyon sınavlarında aslında hedef alınan ve uygulanan parkurların esasların sınav başarınızdan ziyade bilginizi ve araç hakimiyetinizi kontrol etmeye dayanır.

Direksiyon sınavlarında uygulanan 5 temel parkur ve trafik ortamında araç kullanımına bakılır. Bunlar; araç tanıma ile başlayıp, panik fren, 25 metre geri gelme, paralel park, rampa kalkış ve L park parkuru şeklindedir. 

Detayları aşağıdaki Milli Eğitim Bakanlığı direksiyon sınav filminden izleyebilirsiniz.

Direksiyon sınavına ilk defa gireceğim ne kadar ücret ödeyeceğim?

İlk defa  direksiyon sınavına girecek bir sürücü adayının direksiyon sınavı için ödemesi gereken ücret 295 TL'dir. MEB'e ödenen bu ücret sabittir ve ilden ile değişmez. Devlet bankalarına  ödeme yaparak dekontu sürücü kursuna vermeniz gerekmektedir. Tabi ki sürücü kursu sizin adınıza ödeme yapabilir. Bu nedenle sürücü kursunuzla irtibat halinde olunuz. 

Direksiyon sınavından kaldım ne kadar ücret ödeyeceğim?

Direksiyon sınavında kalınca işler değişmektedir. Direksiyon sınavı için MEB tekrar ücret talep ediyor. Kaldığınız her sınav için 295 TL sınav ücretini ödemek zorundasınız. 295 TL sınav ücreti ve sürücü kursuna "direksiyon telafi eğitim ücretini" ödemeniz gerekiyor... Akla hemen şu soru geliyor direksiyon telafi ücreti ne kadar? Bu konuya şöyle açıklık getirelim. Sürücü kursları sene başında belirleyip ilan ettikleri ücreti MEB'e vermektedir. Kurslar bu ücretleri sizden isteyecektir ve yasal dayanağı bulunmaktadır.  

Her sürücü kursu farklı fiyat belirlediğinden kimi adayımız ben 1000 TL verdim, kimi si 1200 TL verdim diyor. İlden ile ve kurstan kursa bu fiyatlar değişebilir. Yani Toplam 1000 ile 1200 TL arası değişen bir ücret talep edilmektedir.  

Yukarıda belirttiğimiz gibi sınavdan kalırsanız 1000 TL ile1200 TL arasında değişen bir ücret ödemeniz gerekebilir. Bunun 295 TL si direksiyon ücreti, geri kalan kısmı direksiyon telafi eğitimi ücreti. O yüzden eğitiminizi iyi alın, hayırlısıyla sınavdan geçin. Ücretini ödediğiniz direksiyon telafi eğitimini de kurstan talep edin. Toplam 2 ders saatidir. 

Direksiyon sınav hakkı kaçtır?

Bir sürücü adayının, 4 defa direksiyon sınavına giriş hakkı bulunuyor.  1 defaya mahsus olmak üzere rahatsızlığınız nedeniyle sağlık raporunuzu kullanarak sınava girmezseniz, ilk 4 hakkınıza ek 1 hakkınız daha olur. Bu haklarınızdan başarısız olursanız, 45 gün süre içinde dilekçe ile müracaat ederek, 4 hak daha elde edebilirsiniz. Bunun için direksiyon eğitimlerini ücretini ödeyerek direksiyon eğitimlerini sil baştan almanız gerekecek.

İlk 4 hakkınız sonucunda başarısız olup, 45 gün içinde dilekçe ile başvuru yapmazsanız veya 8.defa direksiyon sınavına girip başarısız olursanız "Dosyanız yanar" ehliyet kursuna en baştan yazılmanız gerekir.

Direksiyon sınavı ikinci 4 hak tamamlama ücretleri ne kadar oldu?

İlk 4 hak sonunda sınavdan kalanlar dilekçe vererek tekrar direksiyon sınavı eğitimlerini sıfırdan alabiliyor. Bunun içinde her ilde farklı taban fiyat uygulaması olduğundan temelde 3500 TL ile 4500 TL arası +4 hak tamamlama ücreti sürücü kurslarından talep edilmektedir. Bu fiyatları en net şekilde bağlı bulunduğunuz sürücü kursundan öğrenebilirsiniz.

Kursa kayıt oldum bütün ücretleri onların ödemesi gerekmiyor mu?

Hayır böyle bir durum yoktur. Kurslara ödediğiniz ücret, direksiyon ve Direksiyon derslerin ücretleridir. Sınav giriş ücretlerinin ödenmesi, telafi eğitimi ödemeleri sizin sorumluluğunuzdadır. Aynı şekilde başarılı olursanız kart ve harç ücretlerinin ödenmesinin sorumluluğu yine kursiyere aittir. 

Direksiyon sınav ücreti ne kadar?

Direksiyon sınav ücreti 160 TL'dir.

Ehliyet sınav ücreti hangi bankaya yatırılacak?
Sınav ücretleri 

- T.C. Halk Bankası

- T.C. Ziraat bankasına ödenebilir.

Dekont üzerinde T.C. No, Ad, Soyad ve sınav adının doğru yazıldığından emin olun. MTSAS takviminden belirtilen ödeme süresi geçmeden ücretlerin ödenmesi gerekmektedir. Daha sonra sürücü kursuna dekontun verilmesi gerekiyor. Kişisel bilgilerinizin doğru olduğundan emin olunuz. Zaten sürücü kursları bu işlemleri kendileri yapmaktadır. O yüzden kafanızı bunlarla yormayınız. 

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

ehliyet Ehliyet ile ilgili tüm bilgileri en doğru, en detaylı ve göz alıcı şekilde sizlere sunmak. Ehliyet ve araç sürüş ile ilgili merak ettiğiniz her sonun cevabını ehliyet.info üzerinden verebilmek ve bu alanda tüm isteklerinizi karşılayabilmek için ekip arkadaşlarımız ile birlikte sürekli güncel verileri sizlere sunuyoruz.