Ehliyet Randevu İşlemi Nasıl Yapılır?

Ehliyet değiştirme işlemleri için yetkili kurumlar nüfus müdürlükleridir. Başvuruları arzu ettiğiniz herhangi bir nüfus müdürlüğünde yapabilirsiniz.

 0  165
Ehliyet Randevu İşlemi Nasıl Yapılır?

Nüfus Müdürlükleri artık ehliyet (sürücü belgesi) verme işlemlerini de gerçekleştirmeye başladı. İşlemler yoğunluk nedeniyle aksamıştı. Daha önce Emniyet Müdürlüklerinde gerçekleşen işlemlerin yeni adresi Nüfus Müdürlükleri olacak NVİ ehliyet randevusu nasıl alınır?

https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/randevu-al

Ehliyet e-SINAV BAŞVURU ŞARTLARI

  • Kursiyerin “M”, “A1”, “A2”, “A” ,“B1” “B” “D1” “D” “C1” “C” ve “F” sertifika türünden teorik eğitimini tamamlamış olması
  • Kursiyer teorik sınava katılmış ise sınav sonucunun ilan edilmiş olması Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri e-Sınav
  • Kursiyerin e-sınav ücretini yatırmış olması
  • Kursiyerin e-sınav randevu sistemi üzerinden sınav randevusu almış olması
  • Kursiyerin son katıldığı e-sınav uygulamasının üzerinden en az 15 (onbeş) gün geçmiş olması
  • Teorik sınavda 4. (dördüncü) hakkı için başvuru süresi içerisinde başvurusunu yapmayan/yapamayan kursiyerler tüm haklarını kullanmış sayılacaklarından bu hakları için esınav başvurusu da yapamazlar. Sınav hakkı biten kursiyerlerin dosyası kapandığından teorik ya da e-sınav başvurusu için Özel MTSK müdürlüğüne yeni kayıt yaptırmaları gerekmektedir

EHLİYET İÇİN GEREKLİ BELGELER (İLK MÜRACAAT)

1) Sürücü Belgesi Dosyası
2) Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
3) Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası
4) Sürücü Sağlık Raporu
5) Sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz
6) 2 adet fotoğraf (5×6 ebatında arka fon beyaz olacak şekilde biometrik bir vesikalik fotoğraf)
7) Kan Grubunu belirtir belge veya yazılı beyan

Ehliyet elektronik sınav nedir?

Ehliyet e-Sınav Basılı evrak kullanılmaksızın, sınav uygulama ve değerlendirilmesine ilişkin her türlü işlemin elektronik ortamda ve bilgisayarlar aracılığıyla yapılan sınavlar

EHLİYET YENİLEME/DEĞİŞTİRME İÇİN GEREKLİ BELGELER

1) Eski sürücü belgesi
2) Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
3) Sürücü sağlık raporu
4) 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz
5) 2 adet fotoğraf (5×6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf)
6) Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.

YIPRANMADAN VE KAYIPTAN DOLAYI EHLİYET YENİLEME

1) Eski sürücü belgesi
2) Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
3) Sürücü sağlık raporu
4) 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz
5) 2 adet fotoğraf (5×6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf)
6) Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.

***Ehliyetini çaldıranların ve kayıp edenlerin en yakın trafik tescil şubesine başvuru yaparak kayıp veya çalıntı beyanı vermesi gerekmektedir. Bu şekilde sisteme zayi kaydı işlenmektedir.

2023’DE EHLİYET YENİLEME VE DEĞİŞİM YAPACAKLAR NE KADAR HARÇ ÜCRETİ ÖDER?

Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret: 13+2 TL’dir.

Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret: 145 + 624 TL’dir. Toplamda 769 TL’ye denk gelmektedir.

01/01/2016 tarihinden sonra yeni tip ehliyet almamış kişiler ehliyet yenileme, kayıp, zayi, çalıntı durumlarında 15 TL yenileme ücreti öderler.

Yeni tip ehliyetler 01/01/2016 tarihinden itibaren dağıtılmaya başlanmıştır. Bu tarihten sonra ehliyet alanların ehliyeti yeni tip ehliyettir. Yeni tip ehliyet alanlar daha sonra ehliyet yenileme, kayıp, zayi ve çalıntı durumlarında 769 TL Harç+Değerli Kağıt ve Vakıf Payını öderler.

2023 Ehliyet Yenileme Ücreti Nereye Yatırılır?

Ehliyet Yenileme ücreti Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Trafik vakfınca protokol yapılmış ödeme yapılabilen banklara yatırılabilir. Ayrıca ehliyet yenileme ücreti internet üzerinden de yapılabilir.

Akbank
Aktif Bank
ING Bank
Şekerbank
Türkiye Vakıflar Bankası
Kuveyt Türk Katılım Bankası
Albaraka Türk Katılım Bankası
T.C. Ziraat Bankası
Türk Ekonomi Bankası
Garanti Bankası
Denizbank
PTT Bank

Eski Ehliyet Geçerlilik Süresi

İçişler Bakanlığı 1 Ocak 2016 tarihinden önce düzenlenmiş olan eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi için verilen sürenin 31 Aralık 2022’ye kadar uzatıldığını açıklamıştı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ve dünyada etkili olan salgın nedeniyle vatandaşların yeni tip sürücü belgeleri için müracaat edemedikleri için nüfus müdürlüklerinde yoğunluğun azaltılması amacıyla 1 Ocak 2016’dan önce düzenlenen eski tip sürücü belgelerini değiştirme süresinin 31 Aralık 2022’den itibaren 2 yıl süreyle uzatıldığı belirtildi.

Söz konusu tarihten itibaren geçerli sayılmayacak.

Ehliyet Yenileme Cezası

Kanuni süre içerisinde eski tip sürücü belgesini yenilemeyen kişilerin sürücü belgeleri geçerliliğini yitiyor.

Bu belgeler ile araç kullanan kişilere; kolluk kuvvetlerince Karayolları Trafik Kanunu’nun 39/3 maddesi gereği ‘Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesi ile araç kullanmak’ fiilinden idari para cezası uygulanacak.

Ehliyet Yenileme İçin Nereye Başvurmalı?

Ehliyet değiştirme işlemleri için yetkili kurumlar nüfus müdürlükleridir. Başvuruları arzu ettiğiniz herhangi bir nüfus müdürlüğünde yapabilirsiniz. Bu nedenle eğer randevularda boşluk bulamıyorsanız müsait bir nüfus müdürlüğüne de başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca randevular hem internetten hem de Alo 199 nüfus müdürlüğü destek hattından da gerçekleştirebilirsiniz.

Sürücü Belgeleri Kaç Günde Gelir?

Yeni sürücü belgeleri hemen verilmiyor. Yeni çipli ehliyetlerin basımı Ankara’da yapılıp başvuru esnasında beyan edilen adrese PTT kargo aracılığıyla gönderilmektedir. Bir kişi başvuru yaptıktan sonra ortalama bir hafta içerisinde ehliyetini beyan ettiği adresten alabiliyor. Bu işlem için gerek nüfus müdürlüğünde işlem yaparken gerek teslim anında herhangi bir ücret ödenmemektedir.

Geçici Sürücü Belgesi Veriliyor Mu?

Sürücü belgesi kişiye ulaşana kadar geçici olarak kullanılabilen geçici ehliye belgesi talep etmeniz halinde Nüfus müdürlüğü tarafından verilir. Geçici belgenin geçerlilik süresi ise 15 gündür. Ortalama 1 hafta içesinde sürücü belgenizin adresinize elden teslim edildiğini üste yazmıştık. Ola ki bu süre uzadı geçici ehliyet belgenizi tekrardan nüfüs müdürlüğüne başvuru yaparak uzatabiliyorsunuz.

Geçici ehliyet belgesi ile aracınızı kullanabilirsiniz fakat resmi işlemlerde kullanılması noktasında kurumlar bazında sorunlar ortaya çıkabilir. Eğer araç kullanacaksanız geçici sürücü belgesini almayı unutmayınız.

Ehliyet Yenileme İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Ehliyetini yenilemek isteyen sürücü adaylarının, sağlık raporu alması zorunlu bir hale gelmiştir. Ehliyeti değiştirmek isteyen kişiler; aile sağlığı merkezlerinden, üniversitelere ve bakanlıklara bağlı sağlık tesislerinden, özel hastanelerden, özel polikliniklerden, tıp merkezlerinden ve özel muayenehanelerden sağlık raporu alabilirler.

Yeni Ehliyetlerin Özellikleri Nelerdir?

Yeni sürücü belgesi, lazer baskı ile üretilmiştir. Fotoğraflar üzerinde kopyalama risklerine karşı özel bir hologram bulunur. Fotoğrafın arka kısmında ayrı bir güvenlik tasarımı yer almıştır.

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

ehliyet Ehliyet ile ilgili tüm bilgileri en doğru, en detaylı ve göz alıcı şekilde sizlere sunmak. Ehliyet ve araç sürüş ile ilgili merak ettiğiniz her sonun cevabını ehliyet.info üzerinden verebilmek ve bu alanda tüm isteklerinizi karşılayabilmek için ekip arkadaşlarımız ile birlikte sürekli güncel verileri sizlere sunuyoruz.