G SINIFI EHLİYET ALMAK İÇİN ŞARTLAR NELER?

G sınıfı ehliyet özel içerikli ehliyet türlerinden biri olup , iş makinesi türündeki motorlu araçlar için geçerlidir.

 0  174
G SINIFI EHLİYET ALMAK İÇİN ŞARTLAR NELER?

G sınıfı ehliyet, iş makinesi kullanacak kişilerin alması gereken ehliyet türüdür. G sınıfı sürücü belgesi, özel içerikli ehliyet türlerinden bir tanesidir. Bu ehliyete sahip kişiler iş makinesi türündeki motorlu araçları kullanabilmektedir. Lakin G sınıfı ehliyet almak ve kullanmak için birtakım şartları yetine getirmek gerekmektedir.

G sınıfı ehliyet, iş makinesi kullanmak isteyen kişilerin edinmesi gereken ehliyet türüdür. Bu ehliyeti aldıktan sonra, iş makinesi ile trafiğe çıkmak için yapılması gereken bazı işlemler bulunmaktadır. Bu nedenle G sınıfı ehliyet alacak kişilerin bu sınıfa dair detayları bilmesinde önem vardır.

G SINIFI EHLİYET NEDİR?

G sınıfı ehliyet, özel kapsamlı ehliyet türlerinden bir tanesidir. G sınıfı ehliyet; kişinin iş makinesi türündeki motorlu araçları kullanmasına izin veren ehliyet türüdür. G sınıfı ehliyetler ile iş makineleri haricinde, motorlu bisikletler de kullanılabilmektedir.

G sınıfı ehliyetlerin geçerlilik süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Bu ehliyet türünü almak için deneyim ve tecrübe şartı aranmamaktadır. Yani kişinin önceden başka bir ehliyeti olmasa bile, G sınıfı ehliyet almasının önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. G sınıfı ehliyet almak isteyen kişinin kanuni yaş sınırı şartını karşılaması yeterlidir. G sınıfı ehliyet almak için kişinin 18 yaşını doldurmuş olması zorunludur.

G SINIFI EHLİYET HANGİ ARAÇLARI KULLANIR?

G sınıfı ehliyet ile kullanılabilecek araç sayısı oldukça kapsamlıdır. G sınıfı ehliyete sahip kişiler M sınıfı ehliyet türüne ait araçları da kullanabilmektedir. Yani G sınıfı ehliyet ile şu araçlar kullanılabilmektedir:

Ekskavatör
Bekoloder
Silindir
Grayder
Manitu
Forklift
Tavan mobil vinç
Makaslı platform
Araç kurtarma- çekme- taşıma
Motorlu bisiklet

G sınıfı ehliyetin kullanabileceği araçlardır.

G sınıfı ehliyet alan kişinin ehliyetine de hangi iş makinesini kullanıyor ise onun kodu da yazılmaktadır. Örneğin kişinin ehliyetine; "G sınıf (ekskavatör) veya G sınıf (forklift)" şeklinde ne tür bir iş makinesi kullandığı da yazılmaktadır. Bu iş makinelerinin de kendilerine özgü kodu bulunmaktadır. 

G sınıfı ehliyet kodlarına örnek vermek gerekirse;

Forklift ehliyeti kodu: 105.06,
Manlift ehliyeti kodu: 105.35,
Beko Loder (Kanal Kazıma Makinesi) ehliyetinin kodu: 105.02,
Ekskavatör ehliyeti kodu: 105.04,
Vinç (Lastik Tekerlekli) ehliyeti kodu: 105.10.

G SINIFI EHLİYET FİYATLARI

Sürücü kursu: 2.900 TL
Teorik ders saat ücreti: 50 TL
Ders ücreti: 1.700 TL
Direksiyon ders saat ücreti: 335 TL
Ders ücreti: 5,360 TL

G SINIFI EHLİYET HARÇ FİYATLARI

Harç Ücreti: 4.154,70 TL
Değerli Kağıt Bedeli: 624 TL
Vakıf Payı: 145 TL
Toplam: 4.923,70 TL


EHLİYET SINAVI GİRİŞ ÜCRETLERİ

Ehliyet harçları devlete, ehliyet sınavı ücreti ise MEB’e ödeniyor.

İlk defa ehliyet alanlar için Teorik Sınav Giriş Ücreti: 120 TL
Direksiyon Sınav Giriş Ücreti: 160 TL
Ehliyet yükseltmek için Direksiyon Sınav Ücreti: 160 TL

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

ehliyet Ehliyet ile ilgili tüm bilgileri en doğru, en detaylı ve göz alıcı şekilde sizlere sunmak. Ehliyet ve araç sürüş ile ilgili merak ettiğiniz her sonun cevabını ehliyet.info üzerinden verebilmek ve bu alanda tüm isteklerinizi karşılayabilmek için ekip arkadaşlarımız ile birlikte sürekli güncel verileri sizlere sunuyoruz.