İş Makinesi Araç Ehliyetleri Nasıl Alınır?

Forklift Ehliyeti, Tavan Vinci Ehliyeti, Silindir Ehliyeti, Sondaj Zemin Delgi Ehliyeti, Fore Kazık Makinesi ehliyeti, Sondaj Ehliyeti, Zemin Delgi Ehliyeti, Dozer Ehliyeti, Biçerdöver Ehliyeti, Finişer Asfalt Serme Ehliyeti, Beton Pompası Ehliyeti, Zemin Süpürme Ehliyeti, Vinç Ehliyeti, Kule Vinç ehliyeti, Mobil Vinç ehliyeti, İş Kamyonu Ehliyeti, Ekskavatör Ehliyeti, Greyder Ehliyeti, Kazıcı Yükleyici Ehliyeti, Yükleyici Loder Ehliyeti nasıl alınır

 0  110
İş Makinesi Araç Ehliyetleri Nasıl Alınır?

Forklift Operatör Ehliyeti

Forklfit türünden iş makinesı kullanabilmek için İş kanununa göre operatörün forklift belgesi alması gerekmektedir. Operatörler arasından fortif, portif olarak da bilinir.Ehliyete G +Forklift olarak geçer.

Forklift operatörü KİMDİR? Forklift eğitimi nasıl alınır?

Forklift Operatörü, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, forklift kullanarak, çeşitli yükleri emniyetli bir şekilde yükleme, boşaltma ve forkliftin bakım ve kontrolünü yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir Operatör, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı operatör belgesine sahip olmalıdır.

Herhangi bir kaza anında bütün sorumluluklar operatöre rücu eder. Operatör belgesine sahip olmayan kişi yasal olarak forklift iş makinesini kullanamaz. Bu tür elemanları çalıştıran işverenler yasa gereği 7/7583 Sayılı İş Emniyeti ve İş Güvenliği Tüzüğü ve 1475 Sayılı iş Kanunu hükümlerine göre suçlu sayılırlar.

Forklift nerelerde kullanılır?

Sanayi kesimlerinde; depolama, gümrük, stoklama, ambarlama gibi iş yerlerinde ekonomik olarak iş yapan makinelerdir. Bu makineler ile malzemelerin yükleme, boşaltma ve taşıma hizmetleri yapılmaktadır. Yapılacak olan cinsine göre asansöre veya boma ataşman bağlantısı yapılarak iş yaptırılır.

Forklift nasıl kullanılır ? Forkliftlerde bakım…

KULLANDIKLARI ENERJİ ÇEŞİTLERİNE GÖRE FORKLİFT ÇEŞİTLERİ

  1. Akümülatörlü ( bataryalı)
  2. Benzinli
  3. Diesel (mazot)
  4. L.P. G. (Likit Propan Gazı)

AKTARMA ORGANI ÇEŞİTLERİNE GÖRE FORKLİFT ÇEŞİTLERİ

  1. Kara tip ( dişli) şanzımanlı debriyaj baskılı
  2. Hidrolik tork konvertörlü

FORKLİFT ATAŞMANLARI

1- Çatal

2- Tesviye bıçağı

3- Tomruk yükeyici

4- Riper

5- Kurt ağızlı klemens

6- Greyder bıçak

7- Silindir

8- Kepçe

9- Kanca

10- Döner çatal

11- Varil ve balya taşıma tutucu

12- Trapez kerpiç kovası

13- Alttan açılır tip yükleyici kovası

Forklift bir oyuncak değildir ve işletimi ciddi bir biçimde ele alınmalıdır. İster üstünde yük bulunsun, ister bulunmasın hiç kimse kaldırma çatalları kalkık olan bir forkliftin altında durmamalıdır.

Eller, kollar ve bacaklar forkliftin gabarisi içinde tutulmalı ve asla dışarı çıkarılmamalı veya sarkıtılmamalıdır. Tüm kazalar ve yaralanma vakaları derhal rapor edilmelidir. Raporlarda kazanın zamanı ve yaralananlara veya kazazedelere ilişkin tüm detaylar belirtilmeli ve derhal ekspere müracaat edilmelidir.

Yükleyici Loder Ehliyeti

Yükleyici (Loder) operatörü belgesi G Sınıfı ehliyetlerinden biridir. Kursu tamamlayan kişiler yükleyici (Loder) operatörü belgesi alırlar.

G sınıfı sürücü belgesi alabilmek için mutlaka operatörük belgesi alma zorunluluğu vardır.

Yükleyici (Loder) Operatörü Kimlere Denir?

Yükleyici (Loder) Operatörü, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, paletli ve lastik tekerlekli yükleyicileri ve ataşmanlarını kullanarak, çeşitli malzemeleri yükleme, taşıma, tünel kazma vb. işlemleri emniyetli bir şekilde gerçekleştirme ve yükleyicinin bakım ve kontrolünü yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişilere denir.

Yükleyici Loder Ehliyeti belgesi alabilmek için neler gereklidir?

Bu belgeyi almak için kursiyer 50 Soruluk iş makinesi motor sınavına girer. Bu sınavdan başarılı olması haline Yükleyici (loder) ile direksiyon sınavına girer ve bu sınavda da başarılı olursa iş makinası operatörlük belgesi almaya hak kazanır.

Yükleyici (Loder) Ehliyeti almak için gerekli şartlar

– 18 yaşını doldurmuş olmak,
– En az ilkokul mezunu olmak,
– Kanunun 41.maddesinin (e)bendinde sayılı suçlardan hüküm giymemiş olmak.

Tavan Vinci Operatörü Ehliyeti

Elle veya basit araçlarla tasınması mümkün olmayan malzemeleri kaldırma, baska bir tarafa dönerek ve/veya hareket ederek aktarma, yer degistirme, malzemeleri yükleme, bosaltma islerinde kullanılan makinalara vinç denir.

Vinç kelimesinin ingilizce karsılıgı “crane”dir. Bir vinç, düsey ve yatay yönde hareket edebilmesi sayesinde her tipte yükün yerini degistirebilir. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı 05.04.2011 Tarih ve 29 Sayılı Kaldırma Taşıma Raylı Sistem Tavan Vinci Kurs programı yayınlanmış olup bu program çerçevesinde Tavan Vinci kullanacakların ve ya kullananların tavan vinci operatörlük belgesi alması zorunludur.

Daha önceden vinç operatörlük belgesi alanlar tavan vincini de kullanabiliyorlardı ancak yeni müfredatın yayınlanması ile tavan vinci kullanacakların operatörlük belgesi ayrılmış oldu..

Dikkat: Tavan vinçleri tavan vinci operatörlük belgesi olan operatörler tarafından kullanılmalıdır

Tavan Vinci Operatörü Ehliyeti belgesi almak için gereken şartlar nelerdir?

1- 6 Adet Fotoğraf 6 Adet Birbirinin Aynı Vesikalık Fotoğraf : Yeni çekilmiş ve yüz kısmı ön cepheden çekilmiş vesikalık fotoğraf olmalıdır.

2- Diploma Fotokopisi Noter Tasdikli veya Asıl Belge DİPLOMA,TASDİKNAME,GEÇİCİ MEZUNİYET BELGESİ,ÖĞRENİM KAYIP BELGESİ NOTER TASTİKLİ veya Asıl Belge ,AÇIK LİSE veya ÜNİVERSİTE’ de okuyanlar ÖĞRENCİ BELGESİ 2 ADET almalıdır. En az İLKÖĞRETİM ( 4306 Sayılı yasa gereği 18/08/1997 yılı ve öncesinde İlkokul diploması olan adaylar kurslara kayıt olabilir. Diğer adayların en az ilköğretim okulu (8. sınıf) mezunu olmaları gerekmektedir.Açık İlköğretim öğrencileri , 1. ve 2.kademe okur yazar belgesi olanların kayıtları yapılamamaktadır ) mezunu olunması zorunludur..

3- Sabıka Kaydı (Verileceği kurum kısmına EHLİYET için yazılması gerekmektedir.) SABIKA KAYDI BELGESİ : Sabıka kaydı dilekçesine konusu : ” EHLİYET ” Olacak,

4- Sağlık Raporu ” G ” Sınıfı Sürücü Olur Sağlık Raporu ( 2 suret ) : Aile Hekiminizden veya İstanbul ili il sınırları içinde Sağlık Bakanlığı izinli Özel Hastane ve Polikliniklerden v.s. alınabilir.;

5- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

Silindir Operatörü Ehliyeti

Motorlu araç olan silindiri kullanarak toprak, stabilize, asfalt gibi zeminlerin, zeminin yapısına ve çeşidine uygun olarak sıkıştırma işlemlerini yapan kişidir.

Silindir operatörü ;Trafik güvenliğine ilişkin önlemleri alır, Silindirin günlük kontrol ve bakımını yapar.

Periyodik bakım yapılmasını sağlar, Gresörlüklere yağ basar, gerekli kontrollerini yapar, Basit arıza ve eksiklikleri giderir, Silindiri çalışma ısısına getirir, Silindirin arazi ayarlarını yapar, Silindiri sıkıştırılacak zemin üzerinde yürütür, Vibrasyon sistemini devreye sokar, Silindirle zemin sıkıştırma işlemlerini yapar, Sıcak asfalt sıkıştırması yaparken, asfaltın en az 90 derece sıcaklıkta olmasını sağlar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Silindir,Raspa,Yedek anahtarlar,Gresörlük memeleri,Eskort lambası,Tornavida,Pense,Derece.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Silindir Operatörü Ehliyeti sahibi olmak isteyenlerin;El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,Mekaniğe ilgili ve yetenekli,Açık havada ve ani ısı değişiminde çalışabilen,Dikkatli, tedbirli,Sorumluluk sahibi, kimseler olmaları gerekir.

Silindir operatörleri açık havada görev yaparlar. Çalışma ortamları ani ısı değişimine açık, tozlu, okulu, gürültülü, dumanlı, titreşimli, buharlı, kirli, sarsıntılı ve yağlıdır. İşin durumuna göre zaman zaman nemli, kokulu, ıslak ve basınçlı ortamlarda da çalışırlar. Çalışma saatleri genellikle düzenlidir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Silindir Operatörü Ehliyeti alanlar; kamu ve özel sektörün yol ve baraj inşaatlarında çalışabilirler. Yeterli deneyim ve sermayeye sahip olanlar silindir makinesi alarak kendi hesabına çalışabilirler.

Teknolojinin gelişmesi ve buna bağlı olarak yol ağlarının genişletilmesi ihtiyacı silindir operatörlerine duyulan talebi artırmaktadır.

Silindir Operatörü Ehliyeti Nereden Alınır?

Genelde İşletmeler kendi elemanlarını yetiştirmek için, Karayolları Bölge Müdürlüklerine, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Makine Mühendisleri Odalarından herhangi birine başvurarak Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı Halk Eğitim Merkezleri ile işbirliği yaparak, bünyelerinde çalışan elemanlardan iş makinesi kullananlara sertifika verilmesi için kurs açılması talebinde bulunurlar Gerekli izinler alındıktan sonra kurs açılır.

Kurs sonucu yapılacak sınavda başarılı olanlara iş makineleri kullanım (Operatörlük) sertifikası verilir.Ayrıca özel sürücü kursları da gerekli izinleri (Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin ilgili madde hükümlerine ve 4 üncü madde de belirtilen esaslara göre Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim kurumları Genel Müdürlüğünden kurum açma ve Öğretime başlama izni) aldıktan sonra açacakları kurslar bitiminde Milli Eğitim müdürlüğü tarafından yapılacak sınav sonucu başarılı olanlara İş Makinesi Operatörlük Belgesi verilir.

Silindir Operatörü Ehliyeti Şartları

Kursa başlayabilmek için; En az ilköğretim okulu mezunu olmak. Sağlıklı olmak, En az 18 yaşında olmak gerekmektedir.

Silindir Operatörü Ehliyeti Alma Süresi

Kursun süresi 12 gündür.Kursiyerler silindir operatörlüğü mesleği ile ilgili teorik ve pratik eğitim alırlar.Eğitim süresince;Motorun tarifi ve çeşitleri, motorun belli başlı parçaları, motorun çalışma sistemleri ve prensipleri, elektrik sistemleri, aktarma organları, pnomatik sistemler, arıza belirtileri ve giderilebilecek arızalar, iş makinası kullanımında emniyetin, güvenliğin sağlanması ve ekonomik şekilde kullanılması, periyodik bakım derslerini alırlar.

Sondaj Operatörü Zemin Delgi Ehliyeti

Sondaj Operatörü Kimdir?
Sondaj Operatörü Zemin Delgi Ehliyeti sahipleri, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde sondaj makine ve ekipmanlarının kontrol, bakım, ve montajlarını yaparak, su kuyusu delme ve üretime hazır hale getirme işlemlerini yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Fore Kazık Makinesi Operatörü

Fore Kazık Makinesi Operatörü, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, fore kazık makinesinin günlük kontrol, bakım, montaj ve kurma işlemlerini yaparak, fore kazık kuyusu açma ve kuyu betonlanmasını sağlama bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Zemin Delgi Ve Sondaj Fore Kazık Ehliyeti – Sondaj Operatörü Zemin Delgi Ehliyeti
Operatör, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı operatör belgesine sahip olmalıdır. Herhangi bir kaza anında bütün sorumluluklar operatöre rücu eder. Operatör belgesine sahip olmayan kişi yasal olarak forklift iş makinesini kullanamaz. Bu tür elemanları çalıştıran işverenler yasa gereği 7/7583 Sayılı İş Emniyeti ve İş Güvenliği Tüzüğü ve 1475 Sayılı iş Kanunu hükümlerine göre suçlu sayılırlar.

Dozer Operatörü Ehliyeti

Arazide kazı, tesviye, söküm, yıkım, hafriyat, depolama vb. işlemleri emniyetli bir şekilde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişi bu aracaı kullanmak için Dozer Operatörü Ehliyeti alması gerekmektedir.

Dozer Nedir?

Kazı, dolgu, yarma, çekme ve itme işlemlerinde kullanılan iş makinalarıdır. Makinanın bıçak takılmamış şekline TRAKTÖR de denir. Bir inşaat çalışmasında ilk giden dozerdir. Dozerlerin bıçak boyları değişik olup çeşitli işlerde kullanılma özellikleri vardır. Dozerler değişik işlerde iş verimlilikleri ve etkinlikleri diğer makinalara göre üstün olan makinalardır.

Biçerdöver Operatörü Ehliyeti

Ekinleri hasat etme amacıyla üretilen ve büyük tarlalardaki ekinleri kısa sürede biçerek, ekinin tanesiyle sapını birbirinden kolayca ayırabilen makinalara biçerdöver denir.

Biçerdöver Operatörü Ehliyeti kimler almalıdır?

Biçerdöver grubuna giren bütün araçların operatörleri iş güvenliği yasası gereğince biçerdöver ehliyeti almak durumundadır.

Biçerdöver Operatörü Ehliyeti alacak adaylar kursda yapılacak olan teorik ve uygulamalı yapılan eğitimden sonra.M.E.B’nın yetkilendirdiği müfettişler nezaretinde kurs binasında sırasıyla yazılı , sözlü ve uygulamalı bir sınava tabi tutulur.

Bu üç sınavdan da başarılı olan adaya (70/100 puan) sınav gününü takiben yaklaşık bir hafta içinde operatörlük sertifikası verilir.Aday bu sertifikayla beraber biçerdöver’i iş sahasında (tarla) kullanabilir .Fakat trafiğe çıkamaz.Aday eğer trafiğe çıkmak istiyorsa bu sertifikayı ehliyetine işletmek durumundadır.

Bu durumda aday trafik tescil şube müdürlüğünden randevu alarak ve istenen evrakları eksiksiz vermek kaydıyla aynı gün içinde G sınıfı(biçerdöver) işlenmiş ehliyetini alabilir.

Sınavın niteliği: yazılı sınav 50 sorulu test sınavı şeklindedir.Bu soruların 25’i klasik motor dersi ile ilgili , 5’i hidrolik sistem 5’i peryodik bakım ve diğer 15’i de biçerdöverlerin sınıflandırılması ile emniyet tedbirleri ve iş kazalarının önlenmesi ile ilgili olacaktır.

Ardından yapılan mülakat bütün konuları kapsayacak şekilde sözlü olarak yapılmaktadır.

Uygulama sınavı da kursun iş sahasında kursun Biçerdöver makinesinde yine müfettişlerin gözetiminde klasik biçerdöver hareketlerinin yaptırılarak adayın yetkinliğinin ölçülmesi şeklinde olur.

Biçerdöver operatör belgesi için istenen şartlar ve evraklar.

18 yaşını doldurmuş olmak
En az ilkokul mezunu olmak
Vücut yapısı ve ruh sağlığı bakımından yönetmelikte belirtilen özelliklere sahip olmak.
17.10.1996 tarihli 4199 yasanın 18. maddesi gereğince hükümlü olmamak.
İstenen evraklar
Diploma aslı , tasdikname veya öğrenci belgesi
Sağlık raporu (G sınıfı ehliyet için diye belirtilmeli)
Sabıka kaydı (G sınıfı ehliyet için diye belirtilmeli)
6 adet fotoğraf
Nüfus cüzdan fotokopisi

Finişer Asfalt Serme Operatörü Ehliyeti

Beton asfalt serme makinesini kullanarak, beton asfalt, mekanik stabilizasyon vb. malzemeleri istenilen kalınlık, eğim ve yüzeysel düzgünlükte serme, makinenin bakım ve kontrollerini yapma işlemlerini kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yerine getirme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler bu aracı kullanabilirler.

Beton Asfalt Serme Makinesi Operatörü, beton asfalt serme makinesini kullanarak, beton asfalt, mekanik stabilizasyon vb. malzemeleri istenilen kalınlık, eğim ve yüzeysel düzgünlükte serme, makinenin bakım ve kontrollerini yapma işlemlerini kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yerine getirme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Finişer Belgesi – Finişer Asfalt Serme Operatörü Ehliyeti

27.Ekim.1996 tahinde, 22800 sayılı resmi gazetede ilan edilen, 2918 sayılı Trafik Kanunu’nun 42. Maddesinde yapılan değişiklik ile iş makinesi kullanılan şahısların operatör belgesi almaları ayrıca karayoluna çıkacak lastik tekerlekli iş makinelerinin sürücülerinin (G) sınıfı sürücü belgesi almaları yasal olarak zorunludur. iş Makineleri operatör eğitimi de dahil olmak üzere, her türlü eğitim ve öğretim amacı ile açılan kurslar, Anayasanın 40. Maddesi gereğince M.E.B den izin alınarak açılır. MEB. Gözetim de denetimi altında yürütülür.

Beton Pompası Operatörü Ehliyeti

Kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, mobil ve yer (sabit) beton pompa makinelerini, beton dökümüne hazırlama, beton dökme ve döküm sonrası bakım işlemlerini yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Zemin Süpürme Operatörü Ehliyeti

Zemin süpürmeye ve temzilemeye yarayan araçları kullanan nitelikli kişiler bu aracı kullanmak için iş kanununa göre Zemin Süpürme Operatörü Ehliyeti belgesi almak durumundadırlar. Genelde Belediye temizlik görevlileri almaktadırlar.

Zemin süpürme aracı nedir?

Araç üzerine monte edilen Vakumlu Yol Süpürme Makinası; yardımcı motor, çöp haznesi, vakum fanı, hidrolik ve pnömatik sistem, fırça ve sulama sistemlerinden meydana gelmektedir. Çöp haznesi kapasitesi 3.5 m3’c kadar degişen ölçülerde, üzerine monte edilen araca bağlı olarak degişiklikler göstermektedir.

Araç, isteğe bağlı olarak sağ yada sol taraftan ayrı ayrı olmak üzere tek taraflı kumanda edilebildigi gibi, aynı zamanda hem sağ ve hemde sol taraftan olmak üzere çift taraflı olarak aracın direksiyon kumanda sistemi dizayn edilebilmektedir.

Çöp haznesi ile diger aksamlar olan; yardımcı motor, su tankı ve hidrolik sistem yağ tankı odası birbirinde ayrı olarak imal edilmiştir. Bu sistem scs ve ısı izolasyonu ve aynı zamanda bakım kolaylığı sağlamaktadır.

Vakum fanı direkt olarak çöp haznesinin üzerine monte edilmiştir. Fan çelik gövdeli hidrolik motor vasıtası ile tahrik edilmektedir. Bu sistem vakum kayıplarını önlemektedir. Süpürme esnasında tozlanmayı önlemek için kullanılan sulama sistemi vasıtası ile aynı zamanda vakum sisteminde toz tutma işlemi gerçekleştirilmektedir. Özel olarak dizayn edilen yüksek performanslı emiş yapılabilmektedir.

Vinç Operatör Ehliyeti

Kule Vinç Operatörü

Portal vinçler, arabalı vinçler, çift kirişli vinçler, tek kirişli vinçler, pergel vinçler, yer vinçleri ve vinç ekipmanları genel vinç çeşitlerini Vinç operatörü belgesi ile kullanabilirsiniz. Vinç ehliyeti, vinç belgesi olarak da bilinir.

Mobil Vinç Operatörü

Kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, mobil vinçleri kullanarak, çeşitli yüklerin yükleme-boşaltma işlemlerini emniyetli bir şekilde yapma bilgi ve becerisine sahip Vinç operatörü belgesi ile kullanabilirsiniz.

Vinç Nedir?

Malzemeleri ya da yükleri kaldırma, yeni bir yöne dönerek veya hareket ederek aktarma, yerlerini değiştirme, yükleme, boşaltma işlerinde kullanılan makinalara VİNÇ veya ÇRENA (KREYN) denilmektedir.

Vinçler düşey ve yatay hareketleri sayesinde genel anlamda her türlü yükün yerini değiştirebilen makinalardır. Bu makinalar genellikle ağır yüklerin kaldırılmasında ve zemine batmış makinaların kurtarılmasında kullanılırlar. Bum uzunlukları 10-40 m., kapasiteleri de 10-60 ton arasında değişir.

Pinyon dişli üzerinde 3600 dönebilen tipleri olduğu gibi 180°’lik dönüş yapan çeşitleri daha çok kullanılır. Ön ve arkaya ilave edilen destek ayaklarıyla ağır yükler kaldırılabilir

Vinç Operatör Ehliyeti

Vinçler insan gücü ile taşınamayacak ağırlık veya büyüklükteki yüklerin kaldırılması ya da taşıması için kullanılan ve günümüzde özellikle ağır sanayi işletme şartlarında olmazsa olmaz olarak tanımlanan makinelerdir.

1-Köprülü Vinçler (3……140 ton)
2-Monoray Vinçler(1……. 10 ton)
a- Köprülü Monoray Vinçler
b- Konsollu Monoray Vinçler
c- Portal Monoray Vinçler
3-Portal Vinçler(köprülü)

İş Kamyonu Operatörü Ehliyeti

İş Kamyonu Transmikser ve Beton Pompa Operatörü

İş kamyonu ve Beton Pompa Operatörü, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, mobil ve yer (sabit) beton pompa makinelerini, beton dökümüne hazırlama, beton dökme ve döküm sonrası bakım işlemlerini yapma bilgi ve becerisine sahip İş Kamyonu Operatörü Ehliyeti almaya nitelikli kişidir.

İş kamyonları

İş kamyonları, beton pompası, mikser, transmikser, kar küreme aracı, vidanjör, çöp kamyonu, kaya kamyonu, kamyon damperi haricinde kamyon üstü aparat takılı tüm araçlar iş kamyonu sayılır.

Ekskavatör Operatör Ehliyeti

Ekskavatör Operatör Ehliyeti; Elektrikli Ekskavatör Operatörü, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, kaya, toprak, kil, cevher vb. malzemelerin kazıma, doldurma ve yükleme/ boşaltma işlemlerini, ekonomik ve güvenli bir şekilde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir. Eskavatör, exavatör olarak da bilinir.

Ekskavatörler amaca göre, lastik tekerlekli veya paletli, yapacağı işin cinsine göre özel ataşmanlı olabilir. Özel ataşmanlar ve ekipmanlar kullanarak kırma, çakma, kaldırma, itme, çekme gibi amaçlar için de kullanılabilen ekskavatörün en önemli özelliği, dönerek çalışabilme kabiliyeti sayesinde bu işleri yer değiştirmeden yapabilmesidir.

Hareket kabiliyetinin çok yüksek olması, kazı ve yüklemeyi aynı anda yapabilmesi nedeniyle, ekskavatör en yaygın kullanılan iş makinasıdır. Ekskavatör, genel olarak yapı temellerinde, hendek kazılannda, hareket sahası kısıtlı olduğundan kazma ve yükleme işlemlerinin bir arada yapılması gereken kazılarda, drenaj ve sulama kanalları kazılarında, kırma işlerinde ve tünellerde kullanılır.

Ekskavatörlerin büyüklüğü yapılacak kazının amacına göre değişir. Şekil l’de paletli bir ekskavatörün temel elemanları gösterilmektedir .

Ekskavatör, yürüyüş şasesi ve kuleden oluşur. Kule üzerinde karşı ağırlık, kaporta, motor, kabin, bom, kol, kepçe ve silindirler bulunur. Kule, yürüyüş şasesi üzerinde 3600 dönme kabiliyetine sahiptir.

Ekskavatör, kazma, koparma ve taşıma işlemlerini hidrolik silindirleri ve motorları vasıtası ile yapar. Yürüyüş ve kule dönüş işlemleri hidrolik motorlarla; bom, kol, ve kepçe hareketleri ise hidrolik silindirlerle sağlanır. Motor tarafından üretilen güç bir aktarma organı vasıtasıyla hidrolik pompaya iletilir. Hidrolik pompa tanktan aldığı hidrolik yağı kumanda valfleri vasıtasıyla komutlara göre hidrolik silindirlere ve hidrolik motorlara gönderir.

Greyder Operatörü Ehliyeti

Greyder Operatörü, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, greyder kullanarak yol ve arazide tesviye, reglaj, şev kesme, hendek açma vb. yüzey işlemleri ile zemin gevşetme ve kar temizleme işlemlerini emniyetli bir şekilde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Arazide tesviye, reglaj, şev kesme, hendek açma vb. yüzey işlemleri ile zemin gevşetme ve kar temizleme işlemlerini emniyetli bir şekilde yapma bilgi ve becerisine sahip kişiler bu aracı kullanabilmek için iş kanununa göre greyder ehliyeti almalıdır.

Genel olarak greyderler, tesviye işlerinde, şey meyillendirme, hendek kazma ve yol yapımı için kullanılan çok amaçlı makinalardır. Ayrıca uygun bir şekilde kullanıldıkları takdirde, tesviye ve bombelik verme, karıştırma ve yayma, malzemeyi yana yığma işleriyle birlikte hafif kazıma işlerinde de kullanılırlar. Bu işler greyderin bıçağı, kazmaları ve riperleri ile yapılır. Greyderler ağır kazı işleri için (dozer gibi) uygun makinalar değildirler.

Kazıcı Yükleyici Ehliyeti

Paletli ve lastik tekerlekli yükleyicileri ve ataşmanlarını kullanarak, çeşitli malzemeleri yükleme, taşıma, tünel kazma vb. işlemleri emniyetli bir şekilde gerçekleştirme ve yükleyicinin bakım ve kontrolünü yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler bu aracı kullanabilmek için iş kanununa göre Kazıcı Yükleyici Ehliyeti almalıdır Eskavatör ekskavatör (excavator), transkavatör (traxcavator), loderler, skrayper(scraper), kanal kazıcılar, lastikli ve paletli iş makinaları.

Yükleyici (Loder) Operatörü, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, paletli ve lastik tekerlekli yükleyicileri ve ataşmanlarını kullanarak, çeşitli malzemeleri yükleme, taşıma, tünel kazma vb. işlemleri emniyetli bir şekilde gerçekleştirme ve yükleyicinin bakım ve kontrolünü yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

ehliyet Ehliyet ile ilgili tüm bilgileri en doğru, en detaylı ve göz alıcı şekilde sizlere sunmak. Ehliyet ve araç sürüş ile ilgili merak ettiğiniz her sonun cevabını ehliyet.info üzerinden verebilmek ve bu alanda tüm isteklerinizi karşılayabilmek için ekip arkadaşlarımız ile birlikte sürekli güncel verileri sizlere sunuyoruz.