SRC Kursu Ders Konuları Neler?

Src belgesi almak isteyenlerin sınavlara hazırlanması için öğrenmesi gereken ders konuları neler?

 0  90
SRC Kursu Ders Konuları Neler?

Araç Bilgisi ve Ekonomik Araç Kullanımı

Yolcu ve yük taşımacılığı yapan sürücülerin, kullandıkları taşıtların performansının bilimsel temellerini öğrenmelerini, otomotiv mühendisliğinin temel kavramlarını tanımalarını ve ekonomik araç kullanmalarını sağlamak.

Çalışma ve Dinlenme Süreleri

Karayolu taşımacılığında ücretli olarak ücretli olarak çalışan sürücülerin çalışma ve dinlenme sürelerine ilişkin ilkeler, Uluslar arası Çalışma Örgütünün (İLO) 1979 yılında 153 Nolu Sözleşme ile kabul edildiği sözleşmede belirlenmiştir. Ülkemiz 2003 yılında bu sözleşmeyi yasalarımıza katmıştır.

Davranış Psikolojisi

Genel olarak insan davranışı ve zihinsel süreçler hakkında ve trafik psikolojisi ile sürücü davranışları konusunda genel bir bilgi vermektir.

Düzenli Yolcu Taşımacılığı

Düzenli yolcu taşımacılığı yapan sürücülere, bu tür bir taşımacılığın yasalara uygun olarak nasıl yapılması gerektiği, yolcu hakları, taşımacıların sorumluluk ve yükümlülükleri hakkında bilgi ve beceri kazandırmak.

Gümrük, TIR ve Kaçakçılık Mevzuatı

Sürücüler; gerek Uluslararası, gerekse Yurtiçi taşımacılık yaparken Gümrük işlemleri ile karşılaşabilirler. Bu nedenle gümrüklerde hangi tür işlemlerin yapıldığını, bu işlemleri kimlerin (Eşya sahibi-Taşıyıcı-Acente) yapacağını, ne kadar zamanda bitireceğini bilmek zorundadır.

Bu işlemlerin eksik yapılması veya zamanında bitirilememesi kanuni sorunlara neden olur. Bundan dolayı para veya hapis cezalarına maruz kalabilirsiniz. Dersin amacı, sürücüleri bu konularda bilgilendirmek, işlerinizi kolay ve hızlı yapabilmenize yardımcı olmak, para ve hapis cezalarından uzakta kalmanızı sağlamaktır.

Güvenli Sürüş Teknikleri

Sürücülerin trafikte güvenli sürüş tekniklerinden yararlanarak kendilerini ve araçlarını tehlikeler karşısında güvende tutabilmelerini, yol ve trafik koşullarını en iyi şekilde tutabilmelerini sağlamaktır.

Güzergah ve Geçiş Belgeleri

Karayolu taşımacılığı konusunda yapılan uluslararası sözleşmeler, uluslararası taşımalarda gerekli olan belgeler ile bu belgelerin temini ve yapılacak işlemler hakkında sürücüleri bilgilendirmek.

Harita Okuma Bilgisi

Haritaları kullanan kişiye bilgi vermek, kullanma usullerini öğretmek, harita okumak ve kara yolculuğunda duyulan ihtiyacı karşılamak.

İletişim Teknolojileri

Sürücülere yeni iletişim teknolojileri ve kullanımı hakkında bilgi ve beceri kazandırmak ve bu iletişim teknolojilerinin sürücülere ve firma yetkililerine olan yararlarını ortaya koymaktır.

İlkyardım

Hasta ve yaralıların olayın meydana geldiği yerden, devamlı bakım ve tedavi görecekleri yere götürülünceye kadar geçen süre içerisinde hayat kurtarmak, meydana gelecek zararları önlemek veya en aza indirmek ve hayatı devam ettirmek için acil olarak yapılması gereken işlemler hakkında bilgi ve becerileri sürücülere kazandırmak

Tehlikeli Madde Taşımacılığı

Taşınan tehlikeli maddelerin özellikleri, etkileri ve tarafların sorumlulukları konusunda sürücülere bilgi ve beceri kazandırmak.

Trafik Kazalarının Önlenmesi

Trafik kazalarına sebep olan faktörler ve bu konu ile ilgili Karayolu Trafik Kanunu’ndaki ilgili maddeler, trafik kazalarında sürücü kusurlarının tespiti ve asli kusur sayılan haller ile motorlu araç kazalarının önlenmesi için alınması gereken tedbirler konularında sürücüleri bilgilendirmek.

Trafik Kuralları ve Cezalar

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve bu kanunda geçen Trafik Kuralları ile hâlihazırda uygulanan Trafik Cezaları konusunda sürücüleri bilgilendirmek ve trafikteki kusurlu davranışları en aza indirmektir.

Turizm Taşımacılığı

Turizm taşımacılığı yapan sürücülere, bu tür bir taşımacılığın yasalar uygun olarak nasıl yapılması gerektiği, taşımacıların sorumlulukları ve yükümlülükleri hakkında bilgi ve beceri kazandırmak.

Ulaştırma Mevzuatı

Yolcu, yük ve eşya taşımacılığı yapan sürücülere, ulaştırma mevzuatının temel kavramlarını tanıtmak, ulaştırma mevzuatıyla ilgili bilgi kazandırmak ve sürücülerin ulaştırma mevzuatına uygun davranışlar sergilemelerini sağlamaktır.

Yasal Sorumluluklar ve Sigorta

Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamındaki karayolu taşımacılık faaliyetinde bulunacak sürücülere, ilgili mevzuatın sürücüler için getirdiği yasal sorumluluklar ve bu alanda zorunlu olarak yapılması gereken sigortalar hakkında bilgi kazandırmak.

Src Belgesi Kategorileri Nelerdir?

Belgenin faaliyet alanlarına göre ayrıldığını söylemiştik. Muafiyetle ya da sınava girerek alacaklar da hangi src belgesini alacaklarını muhakkak  bildirirler. Src belgesi çeşitleri şunlardır:

Src1 belgesi: uluslararası alanda taşımacılık faaliyetleri yürüten ticari araçların almak zorunda olduğu belgedir. Aynı zamanda yurtiçinde de taşımacılık yapabilirler.
Src2 belgesi: sadece yurtiçinde taşımacılık yapacak olan ticari araçların alması gereken belgedir.
Src3 belgesi: yurtdışında kargo ve eşya taşıamacılığı yapacak olan ticari araçların alması gereken belgedir. Aynı zamanda yurtiçinde de eşya ve kargo taşımacılığı yapabilirler.
Src4 belgesi: sadece yurtiçinde eşya ve kargo taşımacılığı yapacak olanların kullandığı belgedir.
Src 5 belgesi: zararlı madde taşımacılığı yapan ticari araçlar için zorunlu tutulan belgedir. Src belgesi çeşitleri gördüğünüz gibi 5’e ayrılmıştır.

SRC1 HANGİ ARAÇLARI KULLANIR?

Src1 belgesi uluslararası yolcu taşımacılığı yapacak olan sürücülerin aldığı bir belge türüdür. Bu belgeyi alan sürücüler sadece yolcu taşıyabilir. Bu belge ile hem ülke için hem de uluslararası taşımacılık yapabilir.

Src1 belgesi ile aşağıdaki araçları kullanabilir;

Taksi,
Minibüs,
Otobüs,

SRC 2 HANGİ ARAÇLARI KULLANIR?

Src 2 belgesi de tıpkı SRC 1 belgesi gibi yolcu taşımacılığı yapmak amacıyla alınır. Ancak aralarında tek bir fark vardır. Bu fark Src 2 ile ülke sınırları dışına çıkamamasıdır. Zira src 2 belgesi yalnızca yurt içinde yolcu taşımaya müsaade ediyor.

Src 2 belgesi ile aşağıdaki araçları kullanabilir;

Taksi,
Minibüs,
Otobüs,

SRC 3 HANGİ ARAÇLARI KULLANIR?

Bu belge türü ticari amaçlar kargo, yük ve eşya taşıyanlar tarafından alınır. Src1 belgesinde olduğu gibi Src3 belgesi de uluslararası taşımacılık yapmaya yetkilidir. Bu belgeye sahip olan kişiler ayrıca yurt içerisinde de bu faaliyeti gerçekleştirebilirler. Src3 hangi aracı kullanır şeklinde gelen sorulara yanıt olarak aşağıda belirttik.

Src 3 belgesi ile aşağıdaki araçları kullanabilir;

Kamyonet,
Pikap,
Kamyon,
Çekici (TIR)

SRC4 HANGİ ARAÇLARI KULLANIR?

Yurt içinde kargo ve eşya taşımacılığı yapan sürücüler src4 belgesi almaları gerekir. Ancak src 4 belgesi alanlar yurt dışına çıkamazlar. Bu mesleği sadece ülke sınırları içinde icra edebilirler.

Src 4 belgesi ile aşağıdaki araçları kullanabilir;

Kamyonet,
Pikap,
Kamyon,
Çekici (TIR)

SRC5 HANGİ ARAÇLARI KULLANIR?

Tehlikeli Madde Taşımacılığı amacı ile kullanılan 

Kamyon,
Çekici (TIR)

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

ehliyet Ehliyet ile ilgili tüm bilgileri en doğru, en detaylı ve göz alıcı şekilde sizlere sunmak. Ehliyet ve araç sürüş ile ilgili merak ettiğiniz her sonun cevabını ehliyet.info üzerinden verebilmek ve bu alanda tüm isteklerinizi karşılayabilmek için ekip arkadaşlarımız ile birlikte sürekli güncel verileri sizlere sunuyoruz.